Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

H αντλία θερμότητας είναι το ιδανικό μηχάνημα για την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου


H αντλία θερμότητας είναι το ιδανικό μηχάνημα για την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου. Μπορούν με κόστος κατανάλωσης λιγότερο από το μισό του αντίστοιχου κόστους πετρελαίου, να ζεστάνουν το σπίτι με νερό που μπορεί να φτάσει μέχρι και στους 80°C.

Όπως αναφέρει ο μηχανολόγος Παναγιώτης Μαντζώρος, η αντλία θερμότητας έχει εφαρμογές και σε διαμερίσματα πολυκατοικιών που έχουν αυτόνομη θέρμανση.
Κατά την εγκατάστασή τους, δε γίνεται καμμία παρέμβαση μέσα στο σπίτι, παρά μόνο στο λεβητοστάσιο αν πρόκειται για μονοκατοικία, ή στο συλλέκτη, που είναι συνήθως στο διάδρομο της πολυκατοικίας, όταν πρόκειται για διαμέρισμα.

Για ένα σπίτι που καταναλώνει δύο τόνους πετρελαίου το χρόνο, η απόσβεση γίνεται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εκτός και αν η αγορά της αντλίας χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», μηδενίζοντας σχεδόν μέσω αυτού τα όποια έξοδα.


Για καινούργιες κατοικίες, η οποιαδήποτε άλλη μορφή θέρμανσης είναι ασύμφορη, δεδομένου ότι το κόστος της εγκατάστασης μίας αντλίας θερμότητας, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού όσον αφορά στην ψύξη και τη θέρμανση, είναι περίπου ίσο με το κόστος της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου, αν σε αυτό προσθέσουμε το κόστος των κλιματιστικών που θα εγκατασταθούν.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι μεζονέτα 150μ² στον Άνω Χάλικα, όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι χαμηλότερες κατά 4°C σε σχέση με την πόλη, όλο τον περσινό χειμώνα πλήρωσε 500 ευρώ για το ρεύμα.


Οι αντλίες θερμότητας είναι πολλών κατηγοριών, με βασικότερη διάκριση τη μέγιστη θερμοκρασία του νερού (που ποικίλλει), αλλά και αν είναι με κινητήρα inverter ή με συμβατικό on/off. Και βέβαια, μεγάλο ρόλο στην ποιότητα και τη διάρκεια ζωής τους παίζει η χώρα προέλευσής τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει η αγορά της αντλίας θερμότητας στον ξενοδοχειακό κλάδο για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, με την αντικατάσταση των λεβήτων πετρελαίου ή υγραερίου, που σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.


Ο κ. Μαντζώρος στο ερώτημα του «Ε» αν οι αντλίες θερμότητας έχουν προτιμηθεί από τους κατοίκους του νησιού και αν από τη λειτουργία τους οι χρήστες αυτών είναι ευχαριστημένοι, εκείνος απαντά: «Έχουν εγκατασταθεί αρκετές, σε διαμερίσματα με αυτονομία και μονοκατοικίες και φυσικά σε πάρα πολλά νεόδμητα κτήρια. Όλοι οι χρήστες, μηδενός εξαιρουμένου, είναι ευχαριστημένοι για την επιλογή τους.»

Απο:emprosnet.gr